Platform Social Business

10 Kickstarter alternatieven voor je crowdfunding campagne

Posted In Crowdfunding &-sourcing, Platforms & Software & Data, PSB - Door Antal de Waij op maandag, oktober 6th, 2014 With No Comments »
Share Button

PSB_label_crowdfundingVoordat je start met een crowdfunding campagne is het raadzaam goed na te gaan welk soort crowdfunding je wilt doen. Er zijn diverse vormen van crowdfunding die voor- en nadelen hebben voor jou als ondernemer. Kickstarter is als ‘moeder van alle crowdfunding websites’  natuurlijk een voorbeeld voor velen. Toch is rondkijken naar andere crowdfunding alternatieven vaak heel lonend. Wat sluit aan op de jouw behoeften als ondernemer? Hieronder een aantal alternatieven op een rijtje:

Decrowdfundingalliantie.nl een website waarop voor je project naast crowdfunding ook voor alternatieve manier van fondsenwerving terecht kunt. Ze helpen je met ook met internetmarketing wanneer je dat wilt. Heb je hiermee geen ervaring dan kan het handig zijn van die kennis gebruik te maken.

Symbid.nl hier kun je als ondernemer geld ophalen in ruil voor een deel van aandelen in je bedrijf. Als deelnemer participeer je dus rechtstreeks in het aandelenkapitaal van een nieuw of bestaand bedrijf. Dat is normaal gesproken best ingewikkeld maar Symbid zet voor elke campagne een coöperatie op. Investeerders worden lid van de coöperatie. Alle investeerders samen zijn dus via de coöperatie aandeelhouder van je bedrijf.

Geldvoorelkaar.nl. Via deze website geef je geen aandelen van je bedrijf weg maar leen je geld. In plaats van gebruik te maken van een bank leen je geld. Het idee is dat je als ondernemer geld leent tegen een lager percentage dan de bank en dat de geldverstrekker een hoger rendement ontvangt voor zijn geleende geld. Percentages van 8% of 9% zijn geen uitzondering. Dat krijg je tegenwoordig (2014) bij een bank niet. Een win-win situatie dus.

Samenwerkendekredietunies.nl. Deze is  voor en door MKB ondernemers. Het is een belangenvereniging en het samenwerkingsverband van Kredietunies die leden vertegenwoordigt de overheid en andere partijen. Ze zijn vooral bezig met het realiseren van alles wat nodig is om coöperatieve kredietverlening effectief te kunnen opzetten in Nederland en ze doen dat zonder winstoogmerk.  De overheid subsidieerd deze organisaties. De informatie op de website lijkt vooral gericht op processen en komt nogal ambtelijk over.

Indiegogo.com. is een interantionale crowdfunding website en een directe concurrent van Kickstarter. Iedereen kan hier geld ophalen voor projecten op het gebied van van film, muziek, kunst, en nog vele andere categoriën. Een campagne a

anmaken is gratis en wanneer je geld ophaalt vraagt Indiegogo daar 9% voor. Wanneer je je doelstelling haalt krijg je 5% weer terug dus uiteindelijk betaal je bij succes slechts 4%.

Naast bovengenoemde ‘algemene’ crowdfundingsites is het ook mogelijk voor specifieke producten of diensten een ‘niche’ crowdfundingwebsite te overwegen.

Totaal overzicht zien van Nederlandse crowdfundingwebsites? Kijk op onze startpagina Deeleconomie.

Dutchdesignstarter.nl is een website die nog te ontwikkelen producten selecteert op produceerbaarheid en realiseerbaarheid. Vervolgens bepaald de crowd welke campagnes worden gesteund. Deze campagnes variëren van objecten van keramiek en glas dat planten in leven houdt, of een fotoboek van autonoom werk van vormgevers in hout, gemaakt van één boom. Wat goed werkt op dit platform zijn producten met een verhaal. Ontwerpen met een sociaal of groen gezicht, en voor ambachtelijke producten van natuurlijke materialen.

Sproutfund.nl is uitstekend geschikt als crowdfundingwebsite wanneer je een evenement wilt organiseren. Sproutfund is hierin gespecialiseerd. Kortom, wil je iets organiseren, een skateboard avond, een klassiek muziekconcert of een dancefeest, hier moet je zijn.

Voorjebuurt.nl. Heb je als ondernemer of particulier een idee voor je eigen buurt. Dan is deze nichewebsite iets voor jou. Burgers, overheden, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven werken samen om initiatieven van burgers te realiseren en verduurzamen. Gemeenten als Amsterdam, Utrecht en Den Haag zijn partners van de voorjebuurt.nl. Het draait dus vooral om projecten die een bijdrage leveren aan de locale samenleving. Er staan dus vooral veel stads- en kinderboerderij initiatieven op.

Wijzijnsport.nl wanneer je mensen, lees potentiële topsporters zou willen ondersteunen. Ben je fan van een ambitieuze sporter? Wijzijnsport biedt mogelijkheid voor iedere sportliefhebber om topsporters of teams financieel te steunen, in ruil voor tegenprestaties met een grote fanwaarde. Denk daarbij aan een meet en greet of het bijwonen van trainingen of sportwedstrijden.

Ben je nu zelf enthousiast geworden over crowdfunding, vertrouw je andere websites niet of wil je geld ophalen voor diverse projecten? dan kun je ook nog zelf je crowdfundingwebsite beginnen. Hierin faciliteert:

Launcht.com een white label crowdfunding website die op abonnementsbasis, in de cloud, faciliteert in het maken van je eigen crowdfundingwebsite. Ze bieden een vrijwel ‘turnkey’ oplossing voor ondernemers, onderwijsinstellingen en non-profit instellingen.

Lees hier 17 tips over het opzetten van een goede crowdfundingcampagne.

Antal de Waij About Antal de Waij
Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

About - Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

Plaats een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>