Platform Social Business

Airbnb gaat toeristenbelasting innen voor gemeente Amsterdam

Posted In Deeleconomie, Platforms & Software & Data, PSB - Door Redactie op donderdag, december 18th, 2014 With No Comments »
Share Button

Huisje met bankbiljetten en muntjesAirbnb gaat per 1 januari a.s. toeristenbelasting innen voor de huizen die deze boekingssite verhuurt en deze automatisch afdragen aan de gemeente Amsterdam. Dat dit aanstaande was, hebben we al eerder aangekondigd. Amsterdam is de eerste Europese stad waarmee Airbnb dit soort afspraken heeft gemaakt.

De gemeente zal in ruil illegale hotels melden aan Airbnb, waarmee het aanbod zuiver wordt gehouden.

In Amsterdam biedt Airbnb ca. 8.000 objecten aan. De hotelbranche heeft een capaciteit van 24.000 kamers in onze hoofdstad.

Een woordvoerder van de gemeente schat de belastinginkomsten via Airbnb in op ca. 1 miljoen per jaar. Aangezien de toeristenbelasting 5,5% bedraagt, kunnen we de omzet van Airbnb in Amsterdam op ruim 18 miljoen stellen.

Het is interessant om te zien wat de neveneffecten zijn van deze samenwerking. De gemeente krijgt nu inzage in wie wanneer via Airbnb zijn of haar huis verhuurt en aan wie. De vraag is hoe voortvarend de gemeenteambtenaren deze data gaan delen, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Enkele voorbeelden:

  • Bij een melding van geluidsoverlast bij de buren bij de politie, wordt automatisch de Airbnb-lijst geraadpleegd.
  • De gemeente Amsterdam speelt verhuurcijfers door naar de Belastingdienst, waarmee deze de jaaropgaves gaat screenen.
  • De verhuurgegevens worden doorgespeeld naar woningbouwverenigingen en uitkeringsinstanties.
  • Alle huurders met een moslimnaam worden standaard doorgespeeld naar onze Nationaal Co√∂rdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

De woordvoerder van de gemeente heeft zich niet uitgelaten over wat de gemeente met de extra inkomsten van plan is te gaan doen.

Eerder publiceerden we dit artikel over toeristenbelasting Amsterdam aangaande Airbnb-overnachtingen

Overzicht van alle artikelen over Airbnb op PSB

About Redactie

About -

Plaats een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>