Platform Social Business

Airbnb wet dichterbij

Posted In Consumer 2 Consumer & P2P, Deeleconomie, PSB - Door Antal de Waij op maandag, augustus 11th, 2014 With No Comments »
Share Button

Airbnb justitiaHet ziet ernaar uit dat Airbnb de eerste stap richting legalisering heeft gemaakt in San Francisco. Op 7 augustus stemde een commissie 4 voor en 2 tegen het voorstel privé huizen toe te staan als hotel te fungeren.

Gedoogbeleid

Op dit moment wordt het korte termijn verhuur van huizen gedoogd. Er zijn duizenden vermeldingen op de Airbnb website voor de stad te zien. Het voorstel wordt dan ook wel informeel de ‘Airbnb wet’ genoemd. Hiermee worden Airbnb diensten legaal en wordt voor de overheid de deur opengezet om huizen te registreren, (touristen)belasting te heffen en beperkingen op te leggen op het aantal keren dat een huis mag worden verhuurd. Deze zaken zijn allemaal opgenomen in het voorstel.

Emotionele persoonlijke verhalen

De commissie gaf aan dat ze geraakt zijn door de persoonlijke verhalen van mensen die Airbnb host zijn die dankzij Airbnb in staat zijn aan hun hypotheekverplichtingen te voldoen, voor zieke familieleden kunnen zorgen of andere financiële zorgen de baas kunnen blijven.

Geen 90 dagen beperking

In het voorstel was een beperking opgenomen om de maximale huurtijd per jaar op 90 dagen te maximaliseren. Hierop is niet ingegaan en dat is goed nieuws voor Airbnb. Tegenstanders van het voorstel voor legalisering willen dit graag omdat als argument wordt aangevoerd dat tweederde van het Airbnb aanbod in de stad hele huizen zijn en dat zou woningnood in de hand werken. Door de registratie van Airbnb hosts, die inwoner van de stad moeten zijn, wordt dit ondervangen, aldus de voorzitter van de commissie.

Onderverhuur is toegestaan onder voorwaarden

Een ander bezwaard, die van huiseigenaren die huurders niet willen toestaan een Airbnb verblijf te beginnen vinden dat ze recht hebben op controle over wie het gebouw binnentreed. Ook hierop is de commissie niet ingegaan maar heeft dit geadresseerd dat huiseigenaren een 30 dagen vooraf dienen te worden geïnformeerd door een huurder en binnen die termijn bezwaar kunnen maken tegen de verhuur.

Antal de Waij About Antal de Waij
Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

About - Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

Plaats een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>