Platform Social Business

Belastingdienst toont interesse in de deeleconomie

Posted In Deeleconomie, PSB, Social Enterprise & Collaboration - Door Antal de Waij op donderdag, augustus 28th, 2014 With No Comments »
Share Button
Met de toenemende populariteit van de Belastingdienst13feb.jpg.crop_displaydeeleconomie groeit ook het economisch belang daarvan. We hebben het niet over het uitlenen van je ladder via Peerby of die oude naaimachine die je op gratisaftehalen.nl zet. Het gaat hier om een structurele inkomstenbron voor particulieren, zoals je ziet ontstaan rondom populaire platformen als Airbnb en Uber. Het eerst liepen de reguliere marktpartijen als hotelbranche en taxibedrijven te hoop tegen deze disruptieve marktmodellen. Bekijk hier en hier voor een overzicht van de impact en het verzet van de gevestigde partijen tegen deze vormen van de deeleconomie.

Lees ook dit eerdere artikel over het verzet van Easyhotel tegn Airbnb op PSB.

De gemeente Amsterdam beklaagde zich over het structureel mislopen van inkomsten uit toeristenbelasting. Dit voorbeeld toont goed aan welke professionaliseringsslag er nog moet worden gemaakt. Inmiddels betalen Airbnb-gasten gewoon toeristenbelasting. Airbnb faciliteert de afdracht van deze belasting en int ook de BTW.

Inmiddels is de deeleconomie voor sommige particulieren geen grapje meer. Voorbeelden te over van particulieren die echt afhankelijk zijn geworden van inkomsten uit verhuur van huis of  vervoer met de auto. De Belastingdienst heeft haar oog laten vallen op deze vorm van verdiensten.

De platformen waarschuwen zelf onvoldoende voor het risico van belastingontduiking. Terwijl dat wel degelijk speelt. Meestal wordt verantwoordelijkheid voor belastingafdracht afgewezen en overgelaten aan de verhuurder, zoals Airbnb dat doet.

Snappcar zegt zelf het volgende in haar FAQ:

Zolang je ‘incidenteel’ je auto verhuurt, hoef je je geen zorgen te maken. Gemiddeld kun je als particulier zo’n 5000-6000 euro per jaar belastingvrij verhuren. Omdat het om een transactie tussen consumenten gaat, hoef je ook geen BTW te betalen. Maar, zodra je jouw auto op een commerciële manier verhuurt, is er sprake van bedrijfsvoering. En dan zijn de transacties BTW-plichtig. Je moet in dat geval de verhuurinkomsten opgeven bij de Belastingdienst.

Het is wachten op het moment dat de fiscus zich rechtstreeks wendt tot de platformen en daar de administratie opvraagt. Teken aan de wand is de zaak rondom het bedrijf  SMS-parking (parkeerkosten betalen met je app) dat op last van de rechter haar administratie moest afstaan aan de Belastingdienst. De fiscus wil aan de hand van parkeerhistorie belastingaangiften van particulieren natrekken. Zelfs in dit geval van indirecte bewijsvoering krijgt de Belastingdienst van de rechter het gelijk aan haar zijde.

Daarom vind ik dat platform-eigenaren een stap extra moeten zetten waar het om informeren van haar deelnemers gaat. Het simpelweg afwijzen van aansprakelijkheid is te gemakkelijk.

Antal de Waij About Antal de Waij
Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

About - Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

Plaats een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>