Platform Social Business

Binnen 1 week na livegang: uitgevers willen Tomkabinet.nl offline halen

Posted In Consumer 2 Consumer & P2P, PSB - Door Antal de Waij op dinsdag, juli 1st, 2014 With No Comments »
Share Button

tomkabinetBinnen een week na de livegang van het platform voor tweedehands ebooks Tomkabinet.nl reageert de Nederlandse uitgeverswereld. De startup moet zijn online dienst uiterlijk vrijdag op zwart zetten, zo niet onderneemt de Groep Algemene Uitgevers (onderdeel van het overkoepelende Nederlandse Uitgeversbond) juridische stappen.

Tom Kabinet ontleent, volgens de oprichters, haar bestaansrecht aan hoog geprijsde digitale boeken. Dit werkt piraterij en illegaal downloaden in de hand. Dit platform vormt juist een legaal alternatief voor illegale praktijken.Tom Kabinet vindt het gek dat je een eenmaal gekocht ebook niet legaal zou mogen doorverkopen.

De oprichters voelen zich gesterkt door het zogeheten UsedSoft-arrest van het Europese Hof van Justitie in 2012, waarin werd bepaald dat gebruikte software doorverkocht mag worden.

De uitgevers zijn van mening dat dit arrest niet van toepassing is op ebooks. Daarnaast vrezen ze dat dit platform illegale doorverkoop mogelijk maakt. Tom Kabinet ontkent dit. De verkopende partij moet behalve een naam ook een bankrekeningnummer doorgeven, waarmee deze marktplaats transparant van opzet is. Daarnaast moet de verkopende partij bij elk boek verklaren dat het een legale kopie betreft. Mocht dat achteraf niet het geval zijn, ligt de weg naar vervolging open.

Tenslotte kan door middel van watermerking worden gecheckt of het een legaal e-book betreft en of het eigenaarschap juist is; hiervoor is wel een samenwerking nodig met de uitgevers. Voorlopig staan beide partijen dus tegenover elkaar.

Overal in de wereld zijn e-book initiatieven (aan het) ontstaan die druk leggen op uitgeverijen. Het internationale verbond van uitgeverijen (IPO) schreef een inventariserend artikel over.

Bron

Antal de Waij About Antal de Waij
Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

About - Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

Plaats een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>