Platform Social Business

Crowdfunding: formules & franchise

Share Button

crowdfunding crowdexperts daphne habetsInmiddels weten we dat crowdfunding geschikt is voor elke branche, elke markt (business to business, business to consumer, creatief, sociaal maatschappelijk) en elke levensfase. Een crowdfundmogelijkheid waar nog weinig mensen aan gedacht hebben is formules & franchise.

 

 

Er lopen veel mensen in Nederland rond met het idee om een eigen bedrijf te beginnen. Maar ja, hoe pak je dat aan? De concurrentie is vaak moordend en wat werkt nou eigenlijk en wat werkt vooral niet? Overigens is crowdfunding altijd een goede tool om aan de markt te toetsen of men op dit moment gelooft in jouw businessidee. Naast starters zijn er ook veel ervaren ondernemers die graag gebruik zouden maken van een beproefde formule binnen of juist buiten hun eigen branche. Voor deze groepen ondernemers zou franchise financiering via crowfunding een uitkomst kunnen zijn.

In mijn eerdere artikelen kon je al lezen wat crowdfunding is, hoe een crowdfundinvesteerder denkt en hoe je als ondernemer crowdfunding kunt inzetten. Het resultaat van crowdfunding gaat vaak veel verder dan alleen de kredietbehoefte. Een slimme ondernemer zorgt ervoor dat zijn investeerders ook zijn potentiële klanten of zelfs zijn ambassadeurs worden. Echt betrokken mensen dus. Daar kan geen advertentiecampagne tegenop!

Maar terug naar franchise: inmiddels beginnen de eerste franchise / formules crowdfunding te ontdekken. Kijk eens naar de eerdere ervaringen via mijn voormalig werkgever crowdfunding platform Geldvoorelkaar. Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden!

Met uitzondering van één lifestyle shop, is vrijwel elk franchise project dat via de website aangeboden is daadwerkelijk 100% gecrowdfund. Let op: de succesrate, voorwaarden en mogelijkheden van de individuele platforms verschillen. Je dient goed te weten wat jouw crowdfunding doelen zijn en welk platform daar het beste bij past.

Crowdfunding is geschikt voor alle branches. Afhankelijk van het crowdfundingplatform dat je kiest, kunnen op dit moment aanvragen tot een paar miljoen gecrowdfund worden. Eventueel in verschillende tranches. Soms kun je onderhandelen met je franchisegever en is het mogelijk om bij bewezen crowdfundsucces (het volk van Nederland gelooft in jou en je nieuwe bedrijf/formule en je project is volgeschreven) ook de franchisegever een duit in het zakje laten doen met interessante(re) voorwaarden of een investering. Heb je al een franchisegever op het oog, maar kent hij/zij de mogelijkheden van crowdfunding nog niet? Dan is dat genoeg reden om een oriëntatiegesprek te faciliteren. Zoals je in bovenstaande lijst kunt zien, is zelfs de grootste franchiseketen ter wereld geïnteresseerd in crowdfunding.

Ik voorzie dat als we over twee jaar in een willekeurige stad lopen, het merendeel van het MKB gefinancierd is door crowdfunding eventueel in samenwerking met de bank, informal investors, factoring, leasing en/of Qredits. Crowdfunding 2.0 wordt straks het financieren van corporate bedrijven. Niet zo zeer voor de financiering, maar voor de marketingpower van crowdfunding en het feit dat je nieuwe producten/diensten kunt toetsen in de markt.

Iedereen is in potentie een investeerder of kredietnemer of je nu een particulier bent of een ondernemer. Wil je meer weten over crowdfunding? Snuffel dan eens op de nieuwe website van www.crowdexperts.nl en bekijk de webinar.

Heb je ergens vragen over? Laat het me gerust weten!

Antal de Waij About Antal de Waij
Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

About - Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

Plaats een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>