Platform Social Business

Crowdfunding: wie is je investeerder en welke motieven heeft hij?

Share Button

Na je in mijn vorige blog een kijkje te hebben gegeven in de wereld van de crowdfundende ondernemer, draaien we nu de wereld om en nemen we een kijkje in het hoofd van een gemiddelde investeerder. Dat wil zeggen: de doorsnee ‘crowdinvestor’ op zakelijke crowdfundingplatforms. Dit worden ook wel peer to peer of social lending platforms genoemd. Specifieke aandelen- en donatie (goede doelen) platforms hebben vaak andere typen geldbrengers. Ook is er een nieuwe ontwikkeling in ons land en dat zijn de grote institutionele crowdfundingbeleggers. In de USA is het al heel normaal dat banken en pensioenfondsen investeren via crowdfundingplatforms. Maar ook over hen gaat deze blog niet. Deze blog gaat over de bulk van crowdfunders; daar, waar op dit moment het meeste crowdfundgeld vandaan komt. Mensen die veelal via crowdfundingleningen investeren en daarmee geld verdienen.

Het is voor jou als potentiële kredietnemer belangrijk om te begrijpen hoe zo’n investeerder denkt zodat je je crowdfundboodschap daar op kunt aanpassen. Je wilt namelijk de grootste kans van slagen. Ook voor potentiële investeerders is het interessant om eens te lezen of onderstaande informatie herkenbaar voor je is. Zo ja, genoeg reden om eens een crowdfundpoging te wagen!

Die gemiddelde investeerder is man, boven de 40 jaar, goed opgeleid, goede baan met dito salaris, maatschappelijk- en milieubewust. Vrouwen zijn flink in de minderheid maar beginnen inmiddels een beetje in te lopen. Ook andere groepen medeburgers zoals jongvolwassenen, ouderen, burgers met buitenlandse roots en zeer vermogende medeburgers komen in steeds grotere getale crowdfunden. In 2011 ben ik zelf begonnen als crowdfunding investeerder. Ik kwam in eerste instantie vooral af op het rendement, de eenvoud (makkelijk te begrijpen en kost niet veel tijd), annuïteit en het feit dat ik mijn eigen projecten kon uitkiezen zonder uitvoerige investeringskennis. Mijn commerciële achtergrond helpt mij bij het maken van de voor mij juiste keuzes. Zo ben ik eerder geneigd om in start-ups te investeren wat voor anderen juist een minder voor de hand liggende keuze is. Aangezien ik alleen al door mijn vrouwzijn en leeftijd destijds geen doorsnee investeerder was, heb ik iemand anders gevraagd zijn verhaal te vertellen:

Pieter Oudenhoven (42), Senior Network Engineer bij NextiraOne, over investeren via crowdfunding:

“Zekerheid, veiligheid en verantwoordelijkheid nemen. Dat zijn de zaken die mij eigenlijk altijd geleid hebben in mijn doen en laten. Niet alleen leven bij de dag van vandaag, maar ook nadenken over de toekomst. En zorgen dat de toekomst er net zo prettig uit ziet als het vandaag. Dat heeft me vaak gedreven en drijft me nog steeds.

Mijn vader was niet rijk, maar we hadden het wel goed thuis. Dat wilde ik ook later. En ik begreep dat ik daar zelf aan moest werken. Zodoende maakte ik na school altijd eerst braaf mijn huiswerk. Zonder dat mijn ouders me daarop hoefden te wijzen. Spelen kwam daarna wel. Tijdens mijn studie een soortgelijk verhaal: na elke collegedag nam ik de stof goed door. De roostervrije week voor de tentamens was voor mij een vakantieweek. Ik kende de stof al. Met enig leedvermaak keek ik naar mijn studiegenoten die zich afvroegen hoe ze zich al die stof in zo’n korte tijd eigen moesten maken.

Als je net gaat werken, kijk je maar naar één arbeidsvoorwaarde: het salaris. Maar ook toen ontstond bij mij al snel het besef: ook na je werkzame tijd wil je kunnen blijven genieten en liefst op dezelfde voet doorleven. Dat kan alleen met een goed pensioen (al dan niet geregeld via je werkgever). Mijn schoonvader vroeg zich eens af waarom ik me op mijn 35ste al zo bezig hield met zaken als pensioen. Tsja, dat zou eigenlijk iedereen moeten doen, dacht ik bij mezelf. Als je er pas op je 60ste mee begint, is het te laat. Ook hier dus weer zekerheid, veiligheid en verantwoordelijkheid nemen.”

Sparen voor later

“Met een goede vriendin had ik het wel eens over geld opzij zetten voor later en hoe je dat het beste kunt doen. Tot dan toe stak ik het meeste geld dat ik over had in deposito’s. Liefst met een looptijd van 10 jaar, dat leverde een mooie rente op. Een paar jaar geleden tenminste. Tegenwoordig mag je blij zijn als je een paar procent haalt. Die vriendin wees me toen op de mogelijkheid van crowdfunding. Zij was er al een tijd mee bezig. Ik had er wel eens van gehoord, maar er nooit serieus naar gekeken. Te risicovol, dacht ik. Maar hoe meer ze er over vertelde, hoe enthousiaster ik werd. Niet alleen vanwege de rentepercentages (8, 9 of zelf 10% is mogelijk), maar ook vanwege de achterliggende gedachte. Je helpt daadwerkelijk mensen, vaak ondernemers, die een goed idee hebben, iets willen opstarten of willen uitbreiden, maar de cash op dat moment niet hebben. Ondernemers die hun verantwoordelijkheid nemen, initiatief nemen, ondernemers aan wie we onze welvaart te danken hebben. Want laten we eerlijk zijn: echte welvaart komt niet van werknemers die braaf doen wat ze gezegd wordt (waar ik overigens niet op tegen heb, ik ben er zelf ook een), maar van mensen die hun nek durven uit te steken, initiatief nemen en een mooi bedrijf opzetten. Daar profiteert iedereen van.

Wat verantwoordelijkheid nemen betreft, past crowdfunding dus goed bij me. Zowel met betrekking tot zelf verantwoordelijkheid nemen (sparen voor later, zodat ik op mijn 67ste niet mijn hand hoef op te houden) en belonen van verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid die genomen wordt door ondernemers.”

Zekerheid versus rendement?

“Maar hoe zit het dan met veiligheid en zekerheid, waar ik ook zo aan hecht? Hoge rendementen krijg je niet zonder risico. De zekerheid dat je je inleg terugkrijgt, heb je niet. Maar risico nemen is in mijn ogen niet hetzelfde al onverantwoord bezig zijn. Ik heb in mijn leven aardig wat potentieel risicovolle hobby’s bedreven: parachutespringen, deltavliegen, paragliden, motorrijden, skiën. Maar ik heb altijd al het mogelijke gedaan om te grote risico’s te beperken. Zorgen dat het materiaal in orde is, de juiste checks uitvoeren, telkens weer, en altijd geconcentreerd blijven. Nooit doorgaan op de automatische piloot. Ik ben een heel rationeel mens, dus de risico’s met betrekking tot crowdfunding bekijk ik op ook een rationele manier. Ik las laatst dat in de VS (waar crowdfunding al veel groter is) zo’n 2 à 3 procent van de projecten mislukt. Als je uitgaat van een rendement van 7 à 8% voor een geslaagd project, zou je op de lange termijn dus een netto rendement van zo’n 5% halen (aangenomen dat je bij een mislukt project je gehele inleg kwijt bent, wat in de meeste gevallen niet eens zo zal zijn). Dat is nog altijd een stuk meer dan het rendement van een deposito en heel veel meer dan de rente op een spaarrekening. Uiteraard geldt hier wel de wet van de grote getallen. Als je eenmalig veel geld steekt in een groot project, is de kans klein dat het mis gaat. Maar als het mis gaat, ben je meteen veel kwijt. Ikzelf stop daarom liever relatief kleine bedragen in veel verschillende projecten. Los daarvan stop ik ook niet al mijn geld in crowdfunding projecten. Ik zie het als waardevolle aanvulling op andere manieren van sparen.”

Toekomstvisie crowdfunding

“Wat betreft de toekomst van crowdfunding: als ik zie dat het in de VS al zo groot is en in Nederland zo snel groeit, kan het bijna niet anders of het zal ook in Nederland een belangrijke vorm van financiering worden. Ik ben er in elk geval erg enthousiast over en doe mijn best om dat enthousiasme ook op vrienden over te brengen. Op korte termijn ben ik er persoonlijk niet bij gebaat dat er meer investeerders komen: meer aanbod van geld betekent een lagere rente. Van de andere kant: als ondernemers via crowdfunding steeds gemakkelijker geld kunnen ophalen, zullen ze dat ook aan collega ondernemers vertellen. Dat vergroot weer het aantal krediet aanvragen. En daar ben ik als investeerder dan wel weer bij gebaat.”

“Crowdfunding is een win-win situatie”

Heb je vragen aan Pieter Oudenhoven over crowdfunding? Neem dan gerust contact met hem op: https://www.linkedin.com/pub/pieter-oudenhoven/0/65b/151

Antal de Waij About Antal de Waij
Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

About - Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

Plaats een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>