Platform Social Business

De groeistuipen van de deeleconomie

Posted In Deeleconomie, PSB - Door Antal de Waij op maandag, juni 30th, 2014 With No Comments »
Share Button

Hoe borgen we zaken als (wettelijke) aansprakelijkheid en belastingen?

Het disruptieve karakter van de deeleconomie mag als bekend worden verondersteld. Taxichauffeurs lopen te hoop tegen Uber, de hotel- en reisbranche verzet zich tegen Airbnb. Bo-rent loopt omzet mis door initiatieven als Peerbyimages.

Maar er spelen ook andere zaken, die moeten worden geadresseerd. Er spelen veel discussies over (wettelijke) aansprakelijkheid, belastingen en werkgelegenheid.

Vakbonden zien door de deeleconomie reguliere werkgelegenheid bedreigd. Ook is het zo dat hetzelfde werk nu wordt gedaan tegen een lagere omzet. Dat vindt de overheid niet fijn, omdat veel belastingen als percentage van de omzet worden omgeslagen. Als er al belasting kan worden geheven; veel omzet uit deeleconomie wordt nu helemaal niet belast.

Baanverlies

Het Engelse telecombedrijf GiffGaff hevelde haar klantenservice over naar haar eigen klanten. In een half jaar verloren tientallen customerservice medewerkers hun baan. Hun werk wordt nu uitgevoerd door de eigen klanten van Giffgaff, die in ruil voor hun inspanningen worden beloond met beltegoed. Echter, zij zijn niet in dienst van Gifgaff. Zij hebben dus geen contract, ziek zijn is voor eigen rekening en vakantiegeld of –dagen zijn er niet bij. Met Giffgaff als lachende derde.

Juridische aansprakelijkheid

Een chauffeur voor Uber veroorzaakte een verkeersongeluk met dodelijk ongeval in Californië en alle betrokken partijen maken zich op voor een felle juridische strijd over de wettelijke aansprakelijkheid. Verzekeraars stellen zich terughoudend op tegenover iemand die voor Uber een autorit maakt. Immers, de auto wordt commercieel ingezet en maakt daardoor veel meer uren op de weg dan origineel was verondersteld bij het aangaan van de polis. Het risico op een ongeluk neemt daardoor toe en daarop was de premie niet berekend.

Belastingen

Begin van dit jaar maakte gemeente Amsterdam bekend jaarlijks ca. € 800.000,- aan inkomsten uit toeristenbelasting mis te lopen door de opkomst van Airbnb-overnachtingen. Er zijn nu afspraken met Airbnb gemaakt om dit te repareren.

De deeleconomie dient te worden voorzien van een wettelijk en belastingtechnisch kader. Werk aan de winkel voor verzekeraars en juristen!

Bron

Antal de Waij About Antal de Waij
Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

About - Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

Plaats een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>