Platform Social Business

Deeleconomie – overzicht van Nederlandse voorbeelden

Posted In Deeleconomie, PSB - Door Antal de Waij op dinsdag, juli 8th, 2014 With No Comments »
Share Button

De deeleconomie is een feit. Bijna dagelijks ontstaan nieuwe platformen waar wordt gedeeld.

Definitie volgens Wikipedia: de deeleconomie (ook wel collaborative consumption) is een socio-economisch systeem waarin delen en collectief consumeren centraal staat. Het gaat om gezamenlijke creatie, productie, distributie, handel en consumptie van goederen en diensten. Informatietechnologie is vaak de katalysator die individuelen, bedrijven, verenigingen en overheden van informatie voorziet die het delen en hergebruik van overcapaciteit mogelijk maakt.

De deeleconomie kan worden onderverdeeld in verschillende categorieën:

  • delen van goederen
  • delen van geld
  • delen van kennis
  • delen van diensten
  • delen van (overcapaciteit)
  • een combinatie van bovenstaande

peers-org

Na decennia van ongebreidelde drang naar bezit kantelt deze drijfveer meer en meer naar delen. Het gaat bij veel mensen om het gebruik, niet om het bezit. Deze ‘mindshift’ wordt mede ingegeven door het feit dat veel grondstoffen op onze aarde eindig zijn.

Wat staat die grote ladder in je schuur nu het meeste te doen? Juist, het staat er werkloos te staan. Waarom een ladder hebben voor die 4 uur per jaar die je besteedt aan het leeghalen van je dakgoten? Beter is het om dat ding te kunnen lenen; heb je meteen wat meer ruimte in je schuur. De deeleconomie komt misschien over als een hype, maar het is al eeuwenlang onder ons. In feite is het openbaar vervoer ook een vorm van deeleconomie. We kunnen niet allemaal zelf een trein hebben, dus hebben we er samen een paar en delen de kosten in de vorm van het treinkaartje. Boeren lenen al sinds mensenheugenis capaciteit aan elkaar uit. Ik help jou hooien, daarna help jij bij mij mee. Sinds de landbouwmechanisatie kopen boeren met elkaar een maaidorser of bietenrooier. Deze dure werktuigen staan immers 90% van het jaar niets te doen.

Hieronder wat voorbeelden:

Dingen delen

Spullen delen

Leen dingen die je niet dagelijks nodig hebt uit aan mensen bij jou in de buurt. Bijna 6.000 items vindbaar op categorie en regio.

Peerby

Dong! Werktuigelijk loop ik naar de voordeur totdat ik mij realiseer dat het mijn smartphone is die het geluid produceert. Het is Peerby, die mij laat weten dat iemand uit mijn buurt een boormachine, heggenschaar of partytent wil lenen. Al ettelijke keren gedaan en de bijvangst is dat je je buurtgenoten op en sympathieke manier beter leert kennen.

BookCrossing

Label een boek van jezelf, biedt het aan en volg je boek op zijn fysieke reis door de wereld. Bij Nederlandse boeken krijg je geen lamme arm van het aan de globe draaien, maar het tracken en tracen van je boek is wel een leuke gimmick.

Thuis afgehaald

Geen zin of tijd om te koken? Op thuisafgehaald.nl kan je zien wie er in jouw buurt extra heeft gekookt. Voor een luttel bedrag heb jij een verse, warme maaltijd. Een ideale manier om als foodie te ‘shinen’.

Capaciteit delen

Flexwerkplekken

Ben je ambtenaar en doe je aan flexibel werken? Op deze site kan je door heel Nederland werkplekken boeken bij overheidsinstellingen.

MRI-scan

Ooit moeten wachten op een MRI-scan? De wachttijden zijn enorm. Recentelijk bedachten drie studenten geneeskunde een plan om de lege uren in avond, nacht en weekend te vullen. Resultaat is een betere efficiency van een duur apparaat en verkorting van wachttijden.

Repaircafe

Broodrooster stuk? Of je radiografisch bestuurbare auto? Op gezette tijden komen handige mensen bij elkaar om kapotte dingen te repararen.

Filedelen 

Als je in de file om je heen kijkt, zie je in bijna alle voertuigen één persoon zitten. Via dit netwerk kan je autoritten delen in het woon/werkverkeer. Als er 10% minder auto’s zijn in de spits, zijn er geen files meer….

Geld

Broodfonds

Het kost een godsvermogen je als zelfstandige te verzekeren tegen ziekte en ongeval. Broodfonds brengt ondernemers bij elkaar die samen een pooltje vormen en geld in een potje doen. Dit fonds betaalt uit als een van de deelnemers niet in staat is om te werken. Heeft het potje voldoende saldo, dan is maandelijkse storting niet nodig.

WeGo

Een gemiddelde auto staat 90% van de tijd niets te doen en in waarde te dalen. Via WeGo kan je je auto verhuren aan buurtgenoten en daar nog iets aan overhouden ook.

Diensten

Ik help je wel

Iedereen heeft wel eens hulp nodig, iedereen kan iemand anders helpen.  Dit platform brengt vraag en aanbod bij elkaar.

Galaxy Zoo

Research is tijdrovend werk. In de jaren ’90 kon je computercapaciteit al beschikbaar stellen aan SETI at home, een project waar geluiden uit de ruimte worden geanalyseerd om buitenaardse intelligentie aan te tonen. de opnames waren zo groot dat het de academici aan computercapaciteit ontbrak alles zelf te analyseren. Dus schreven ze een programma dat je kunt installeren op je eigen computer waarmee je kleine geluidspakketjes kunt analyseren en de resultaten daarna terug kan sturen. Een recenter voorbeeld is Galaxy Zoo. Leken krijgen een korte on line uitleg en kunnen zelfstandig aan de slag om foto’s van de Hubble telescoop te analyseren, insecten te determineren, kankercellen te bestuderen, dagboeken van soldaten uit WOI te lezen, etc. Geen Nederlands voorbeeld, maar te mooi om niet te benoemen.

 

 

Antal de Waij About Antal de Waij
Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

About - Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

Plaats een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>