Platform Social Business

Deelspelregels

Posted In Deeleconomie, PSB - Door Antal de Waij op woensdag, november 26th, 2014 With No Comments »
Share Button

Zit je je ook achter je oren te krabben als er weer een vreemde op je stoep staat die je stofzuiger wil lenen? Heb je geen idee hoe je je buurman kan vragen om die superhandige ladder? Loop jij vast als een zangkoor je vraagt om je bedrijfskantine te mogen gebruiken?

Misschien heb je dan iets aan deze set deelspelregels: de ongeschreven regels van het succesvol delen. Als we ons hier aan houden, dan raakt de koek van de deeleconomie misschien nooit op.

1200_500_4_111_0_nl_spelregels 2

Deelspelregels

 1. Je bent niet verplicht om te delen. Deel alleen datgene dat je echt wilt delen. ‘Ik deel alles behalve mijn vrouw.
 2. Bij uitlenen, spreek af wanneer het terug moet. En spreek af wat er gebeurt als het stuk gaat. Dat is ook jouw verantwoordelijkheid als eigenaar.
 3. Maak expliciet als je iets terug wilt (ruilen) of niet. Hopen op en teleurgesteld worden is dan echt je eigen schuld.
 4. Bij lenen, vraag of je een item mag gebruiken en vertel waarvoor het is. En of iemand iets terug wil. En accepteer dat iemand dat niet hoeft.
 5. Wees dankbaar.
 6. Bij geven: accepteer dat iemand jouw gegeven paard in de bek kijkt. ‘Wilt u tien kuub zand?’
 7. En weiger dus gerust een gift. ‘Nee, dank u.’
 8. Vertrouw je intuïtie.
 9. Vraag ook eens om hulp bij je doel, niet per se naar het door jou bedachte middel. ‘Mag ik je fiets lenen?’
 10. Denk mee als je niet exact kan geven wat iemand nodig heeft. ‘Ik kan je wel op het station afzetten.’
 11. Als je samen iets koopdeelt; dus samen koopt om gedeeld te gebruiken, spreek af hoe je bijhoudt waar het item is en hoe je kunt reserveren.
 12. you get my point?

Het delen en de deeleconomie is wel een grote-mensen-ding dat we niet moeten verhippy’en door er zelf te vrijblijvend mee om te gaan. Mis ik nog handige spelregels?

Antal de Waij About Antal de Waij
Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

About - Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

Plaats een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>