Platform Social Business

Grote marktpartijen gaan e-health opschalen

Posted In PSB, Quantified Self & E-health - Door Redactie op dinsdag, november 11th, 2014 With No Comments »
Share Button

20141106 eHealthGrote marktpartijen als Apple, Google, Wallmart en Facebook zullen het voortouw nemen bij de broodnodige opschaling van e-health, zeker wanneer professionals en politiek blijven hangen in koudwatervrees. Die verwachting sprak minister Schippers van VWS onlangs uit tijdens de E-health Convention in Amsterdam.
Opschaling is een van de centrale problemen bij de succesvolle doorontwikkeling van e-health, erkende Schippers. “Ik zie vaak goede initiatieven, waarvan ik denk; dit moet je eigenlijk in heel Nederland gaan doen” , aldus Schippers. “Maar toch zetten die initiatieven vaak niet door. Ze storten in zodra de subsidie opdroogt. Het past niet in de systemen, er is niet goed nagedacht over een verdienmodel. Of collega’s in andere ziekenhuizen vinden het leuk, maar niet voor zichzelf. Not invented here.”

Buiten houden
Ondanks het evidente belang van opschaling ziet Schippers geen rol voor de overheid weg gelegd. “De overheid heeft zich toch ook niet bemoeid met de opschaling van het online boeken van hotels”, hield Schippers haar gehoor voor. “In de samenleving worden allerlei toepassingen steeds goedkoper, gebruiksvriendelijker, sneller. Bellen, internet, fotografie, taxi’s, hotelkamers – de vernieuwers breken álles open. Hoe lang accepteren we nog dat in de zorg de vernieuwers buiten de deur worden gehouden? Hoe lang accepteren we nog dat overal om ons heen de service verbetert, terwijl in de zorg alles bij het oude blijft? Dat om ons heen diensten goedkoper worden, terwijl de zorg steeds duurder wordt.”
Schippers onderstreepte eens te meer dat de toepassing van digitale innovaties het instrument is om de zorg betaalbaar te houden. “We hebben al die innovaties keihard nodig”, aldus Schippers. “Ook om de kosten omlaag te brengen, zodat we in de toekomst iedereen de zorg kunnen bieden die nodig is. Zonder innovatie gaan we het niet redden.”

‘Onterechte angst’
Schippers keerde zich tegen de naar haar idee “onterechte angstbeelden” rond e-health: “Niet zo lang geleden heb ik de Kamer te woord moeten staan over een proef van met een zorgrobot, want dat was een grote schande. Maar uiteindelijk bleek 87 procent van de cliënten in het onderzoek juist zeer tevreden te zijn; ze waren minder afhankelijk van zorgverleners. Doordat cliënten in hun eigen tijd en tempo dingen konden doen overheerste het  gevoel van herwonnen zelfstandigheid en vrijheid. E-health gaat helemaal niet over ‘koude zorg’,  maar over de mogelijkheid om mensen méér service te bieden. Zelfredzaamheid voor wie dat wil en kan. Tijd besparen, zodat er meer persoonlijke aandacht is voor de mensen die dat nodig hebben. En meer kwaliteit van zorg.”

Onhoudbaar
Volgens Schippers gaat de druk van de consument uiteindelijk voor een kentering zorgen. “Buiten de zorg is er volop vertrouwen. Denk maar aan de verkoop van robotstofzuigers. Als werkende ouders zo’n apparaat kopen, denkt niemand: arme kinderen, want door die stofzuiger hebben ze juist meer tijd voor die kinderen. Hoe lang accepteren we nog dat we in de zorg het één willen, maar het andere krijgen en daar ook nog meer voor moeten betalen. In de echte wereld is dat onhoudbaar. Omdat de concurrent wél die betere service biedt, voor een lagere prijs. In de VS komen er nieuwe partijen op de zorgmarkt zoals Theranos, een bedrijf dat in de drogisterij uw bloed afneemt er voor zorgt dat de uitslagen in uw mailbox zitten, voor u weer thuis bent. En grote partijen als Apple, Google, Wallmart en zelfs Facebook die de zorg als ‘markt’ zien. Ik schat in dat zij wel voor opschaling gaan zorgen, mondiaal.”

Wat vinden wij er van?
We zijn blij dat minister Schippers zich positief uitlaat over de mogelijkheden van e-health. Maar de vergelijking die minister Schippers maakt met de online hotelboekingen gaat mank. De hotelbranche is commercieel. En de gezondheidszorg niet. Het maatschappelijke belang van een goede, efficiënte zorg tegen lage kosten is groot. En daarom zou de overheid volgens ons het gebruik en acceptatie van e-health mogen, misschien wel moeten, stimuleren.

Bron

About Redactie

About -

Plaats een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>