Platform Social Business

Halfjaar Kickstarter in Nederland: 75% campagnes faalt

Posted In Crowdfunding &-sourcing, PSB - Door Redactie op vrijdag, oktober 3rd, 2014 With No Comments »
Share Button

20141002 KickstarterDeze week is het een half jaar geleden dat het Amerikaanse crowdfundingplatform Kickstarter digitaal voet zette op Nederlandse bodem. Uit een analyse van Crowd Expedition blijkt dat driekwart van de projecten hun doel niet haalt. Waar gaat het mis en wat gaat er wel goed?

De resultaten van het onderzoek
In 2013 brachten 3 miljoen mensen samen 480 miljoen dollar op dit platform bijeen om bijna 20.000 projecten te financieren. In 2014 kwam Kickstarter naar Nederland en maakten Nederlandse crowdfundingplatformen zich zorgen over hun toekomst. NRC publiceerde die dag het artikel ‘Neemt Kickstarter crowdfunding in Nederland over?’ Een half jaar later onderzocht Crowd Expedition of deze zorgen terecht waren.

Projecten
Wat betreft het aantal projecten heeft het platform niet te klagen. Op 22 september tellen wij in totaal 311 Nederlandse projecten op Kickstarter. Honderdtwintig van deze campagnes (39 procent) slaagden er niet in hun doelbedrag binnen te halen. 16 procent is voortijdig geannuleerd.

Somber perspectief
Bij de nog actieve projecten valt op dat slechts drie van deze campagnes 100% van het doelbedrag hebben opgehaald. Vijf van deze lopende campagnes hebben meer dan 50 procent opgehaald en 53 campagnes haalden tussen de nul en tien procent op. Deze campagnes lopen af tussen 23 september en 15 oktober, dus de kans dat deze campagnes het doelbedrag halen is minimaal.
Wanneer de lopende campagnes uit de selectie gefilterd worden en de geannuleerde campagnes als niet geslaagd geïnterpreteerd worden dan is de kans op slagen van een Nederlandse campagne op Kickstarter gereduceerd tot 25%. Wanneer je kijkt naar de voortgang van de campagnes die nu lopen, is het waarschijnlijk dat dit percentage nog verder zal dalen.

Waar gaat het mis?
Als je naar alle projecten kijkt, zie je dat initiatiefnemers van zowel succesvolle als niet succesvolle projecten veel tijd hebben gestoken in het optuigen van de projectpagina. Daarna gaat het mis.
De gemiddelde betrokkenheid (updates, social media shares en comments) bij de succesvolle campagnes ligt vele malen hoger dan bij de onsuccesvolle campagnes. Continu communiceren met jouw doelgroep is een belangrijke succesfactor voor het wel of niet slagen van een crowdfundingcampagne.

Waarom is Kickstarter minder succesvol dan de rest?
Martijn Arets, expeditieleider bij Crowd Expedition: “Kickstarter heeft het platform geopend voor Nederlandse projecten, maar is niet actief betrokken bij de Nederlandse markt. Betalingssystemen als iDeal zijn nog niet in het platform geïntegreerd, de voertaal blijft Engels. Er is geen Nederlands kantoor om projecteigenaren te begeleiden.
Het lijkt handig dat je via Kickstarter een internationaal publiek kunt aanspreken, maar vooral in het begin zijn familie, vrienden en kennissen het allerbelangrijkst. Zij zijn je ambassadeurs en daar kan geen potentieel miljoenenpubliek tegenop. Kickstarter informeert het publiek te weinig over deze cruciale startfase.”

Succescampagnes
Kickstarter is vooral goed voor tastbare ‘musthave’ producten. Denk aan hippe standaards voor je iPad, een ‘home security camera’ en een opensource 3D-printer of (typisch Hollands) grappige fietsaccessoires. Dit zie je duidelijk terug in de top tien van meest succesvolle Nederlandse Kickstarter projecten van de laatste 6 maanden.

About Redactie

About -

Plaats een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>