Platform Social Business

Interview donderdag – Juul Martin

Posted In PSB - Door Antal de Waij op donderdag, oktober 9th, 2014 With No Comments »
Share Button

IMG_0817In het kader van onze wekelijkse serie over initiatiefnemers van de Nederlandse deeleconomie spraken wij met deeleconomie-gelover van het eerste uur Juul Martin. Juul (links op de foto, rechts staat Suzie van de Pas) is initiatiefnemer van vele platformen, waaronder Deelwinkel, Fiksers, etc. Voor een  volledig overzicht van initiatieven klik je hier. We spraken Juul over zijn nieuwste initiatief, Nijmegen Deelstad.

 

Kun je iets vertellen over hoe het idee is ontstaan?
Nijmegen Deelstad is een initiatief van Nils Roemen en mij om heel Nijmegen aan het delen te krijgen. We willen er voor zorgen dat er voor iedereen altijd wel een hulplijn is, wat je ook nodig hebt. We willen mensen helpen te ontdekken dat ze zelf heel makkelijk iets kunnen delen met anderen en dat je met delen je eigen leven kunt versimpelen en bergen kunt verzetten. Als pioniers van het delen met Durftevragen (sinds 2008) zetten we het delen op de kaart en later bouwden we met Huis van Overvloed een heel huis zonder geld. In deze en in allerlei andere projecten (zoals Waarmakerij & Ik geef Weg) leerden we hoe delen goed kan werken en we willen wat geleerd is toepassen op een hele stad. Van corporate tot gezondheidszorg en zelfs basisscholen met ons ‘vak’ deelkunde. Alles wat we hier weer leren, verspreiden we naar iedereen die van zijn eigen stad of dorp deelstad of deeldorp wil maken. We kwamen op het idee door het shareable city initiatief van Shareable. Amsterdam is ook bezig om deelstad te worden, overigens. Uiteindelijk moet Nederland bekend staan om tulpen, klompen en delen. We zijn naast platform vooral een maatschappelijke beweging.

Wat waren de verwachtingen bij aanvang en in hoeverre zijn deze uitgekomen?
Zoals gewoonlijk is ons uitgangspunt dat we ‘het niet weten’ en vooral heel graag veel in beweging willen zetten. Om ons doel van een delende stad concreter te maken, beginnen we aanstaande zaterdag 11 oktober met de Deeldag. Een hele dag in Droomvillalux (filmhuis) met sprekers als Justien Marseille en Jan Willem Alphenaar, een lunch gemaakt door koks van Thuisafgehaald met Nijmeegse topkoks met ingrediënten die boeren en winkels over hebben. In de middag zijn er waarmakers die iedereen op weg helpen met een logo, website of pitch en is er een deelmarkt waar je van alles kunt delen, geven en ruilen. Alles zonder geld, iedereen komt om het delen vooruit te helpen en toegang is natuurlijk gratis. We zijn er heel trots op. Ook staan er al data voor vervolgdagen zodat alles wat ontstaat op Deeldag nadien ook echt waargemaakt kan worden.

Wat heeft jullie na livegang het meest verrast?
Hoe snel je een toffe dag voor 300 mensen kunt neerzetten als je het onbenutte potentieel van delende mensen open en integer weet aan te boren.

Wat was de grootste te nemen hindernis in de fase voor livegang?
We worstelen met het aan tafel krijgen van big corporates, op het moment. We zoeken nog naar het juiste verhaal om ook deze wereld de voordelen van het delen te laten zien. Daarnaast zijn we nog lang niet klaar want als onze droom van een deelstad gelukt is, hoeven de fietsen nooit meer op slot, kun je altijd ergens aanschuiven voor een maaltijd en zijn er bijna geen auto’s meer in de stad. Er komen dus nog genoeg hindernissen aan. Die we met plezier gaan proberen te hacken 🙂

Je houdt gratis voor deelnemers, waar liggen voor jou/jullie de verdiensten? Kortom, hoe verdien je je geld?
Ik werk zowat fulltime aan al mijn projecten en daar verdien ik niets aan. Zo blijf ik autonoom, onafhankelijk en houd ik mijn reputatie zuiver. Ik wil dat mijn doelen lukken en betrek iedereen die hetzelfde wil als ik. Ik leef van de lezingen die ik geef op congressen, evenementen en inspiratiedagen. Gelukkig gaat dat prima samen.

Wat is jouw advies aan iedereen die overweegt een soortgelijk initiatief te gaan beginnen?
Gewoon beginnen. Vraag om hulp. Doe niet alsof je alles al weet en kunt. Durf op je bek te gaan. Houd je einddoel als richting vast en de weg ernaartoe open om te ontdekken. Vier wat lukt, geef credits aan wie het verdient en maak je eigen initiatief dienstbaar aan je grotere doel.

Aan wie geef je het interview-stokje door?
Fanny Koerts van Jimmy’s NL. Dit is een landelijk peer2peer platform waar jongeren elkaar IRL helpen met hun vragen. retegoed!

Juul draagt zijn gedachtengoed verder uit in de Sharing Week, waarbij deze week door heel Nederland aandacht wordt gevraagd voor de Deeleconomie. Het programma vind je hier.

Een overzicht van eerder gepubliceerde interviews in deze serie vind je hier.

Antal de Waij About Antal de Waij
Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

About - Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

Plaats een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>