Platform Social Business

Interview Lendahand: financiering van MKB in opkomende landen

Posted In Crowdfunding &-sourcing, PSB, Social Enterprise & Collaboration - Door Redactie op donderdag, februari 5th, 2015 With No Comments »
Share Button

lendahand crowdfundingLendahand is een Nederlands crowdfunding platform met een sociaal tintje. Je leent namelijk geld uit aan MKB-ers in opkomende landen, zoals de Filipijnen, Colombia en Ghana. Onlangs heeft Lendahand de mijlpaal van 1.000.000 euro uitgeleend geld behaald. Tijd voor een interview met Peter Heijen, CEO en founder van Lendahand.

 

 1. Lendahand crowdfunding

  Peter Heijen van Lendahand

  Wat biedt Lendahand haar klanten?

www.lendahand.com biedt Nederlandse particulieren de mogelijkheid geld uit te lenen aan MKB-ers in opkomende landen tegen een rendement van 3 a 4%. We noemen deze vorm van kredietverstrekking via crowdfunding ‘mesofinance’: betaalbaar krediet voor ondernemers die te groot zijn voor microkrediet en te klein zijn voor een bancaire lening. De leningen versterken de financiële positie en groei van ondernemers in Colombia, op de Filipijnen en in Ghana. Met onze propositie kunnen uitleners op hun beurt direct sociale impact realiseren (lees: meer banen creëren) én ontvangen zij een vaste rente op hun investering. De financieel solide lokale partners zorgen voor terugbetaling van de leningen, ook als een ondernemer hiertoe niet meer in staat zou zijn.

 1. Welke behoefte vervult Lendahand?

We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat steeds meer mensen op zoek zijn naar een alternatief voor de traditionele spaar- en beleggingsrekeningen bij banken en tegelijkertijd ‘iets goeds’ willen doen met hun geld. Bij Lendahand gaan sociaal en financieel rendement hand in hand. Ruim 90% van onze uitleners heeft juist deze combinatie aangehaald als reden om tot investering over te gaan. Daarnaast biedt Lendahand de mogelijkheid om zelf in control te zijn over hoe het geld wordt besteed. De uitleners bepalen namelijk zélf welke ondernemers leningen krijgen. Mensen vinden dat blijkbaar heel prettig.

 1. Hoe onderscheidt Lendahand zich van andere crowdfunding platforms voor goede doelen?

Lendahand is geen goed doel maar een ‘social enterprise’. Dat betekent dat wij niet afhankelijk willen zijn van donaties of subsidies, maar onze eigen broek moeten kunnen ophouden. Daarom houdt Lendahand gemiddeld 4% in op de vergoeding die we ontvangen van de lokale partners. Lendahand gelooft dat er door te werken met leningen in plaats van donaties een gelijkwaardigere relatie ontstaat tussen uitlener en lener en dat deze manier van werken een bron is voor duurzame groei. Een ander verschil met veel financieringsplatformen is dat er geen kosten zijn verbonden aan investeren via onze website. Het is gewoon gratis.

 1. Hoe innovatief is Lendahand?

Lendahand is voor zover bekend het enige crowdfunding platform in Europa dat zich specifiek richt op financiering van MKB-ers in opkomende landen. Deze ondernemers worden ook wel de ‘missing middle’ genoemd: ze vallen vaak tussen wal en schip als het gaat om het aantrekken van groeifinanciering. Met onze propositie – sociale impact én financieel rendement – krijgt de ondernemer in Colombia, op de Filipijnen en in Ghana toegang tot betaalbare financiering waarvoor hij of steeds vaker zij een eerlijke rente betaalt. Tegelijkertijd ontvangt de investeerder in Nederland een gezonde rente die momenteel bijna 3x zo hoog is als de rente op een vrij-opneembare online spaarrekening.

 1. Waar staat Lendahand over 5 jaar?

Het budget komt in 2018 volledig uit de 4% marge en ons platform draait in tenminste 5 Europese landen als het gaat om het aantrekken van financiering. Ook willen we over 5 jaar onze leningen verstrekken aan MKB-ers in circa 10 landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Tot slot: tegen die tijd willen we op jaarbasis tenminste 10.000 banen creëren in de landen waarin we actief zijn.

Factslendahand mesofinance

 • 1.100.000 euro uitgeleend
 • 450 uitleners
 • 200 ondernemers gefinancierd op de Filipijnen, in Colombia en Ghana
 • 400 banen gecreëerd

About Redactie

About -

Plaats een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>