Platform Social Business

Investeren via crowdfunding: is dat iets voor mij?

Share Button

Bij nieuwe ontwikkelingen, zeker als dat je eigen geld betreft, kijken de meeste mensen de kat uit de boom. En daar is geheel niets mis mee. We hebben immers al genoeg meegemaakt: piramidespelen, vastgoed in Dubai, dubieuze scheepvaart- en hardhoutfondsen, verlies- pardon,…. winstverdriedubbelaars, Icesafe, woekerpolissen, huizen die onder water staan en neerstortende aandelen. Je kunt er een boek over schrijven!

Nee, dan liever veilig: een spaarrekening of deposito. Ja! Dan weet je zeker dat er niets met je geld gebeurt. Ehmmmm, laten we dat sparen eens van dichterbij bekijken: wat heb je nu voor een rente op je spaar- of deposito rekening? 1%?….Laten we het naar boven afronden: 1,5%. Daarnaast heb je te maken met jaarlijkse inflatie van momenteel tussen de o% en 1,1% en vermogensrendementsbelasting van 1,2% bij vermogens boven de € 21.139,-. Een simpel sommetje: 1,5% rente minus 1,75% (0,55+1,2) = -0,25%. Dat betekent dat het spaargeld van heel veel Nederlanders krimpt. Een groot risico dus. Het blad Fiscalert heeft er zelfs een artikel aan gewijd. “Maar ja, wat dan?” vraagt iedereen zich af…

Mogelijkheden

Zoals je waarschijnlijk weet zijn er meerdere mogelijkheden om te sparen, te beleggen of te investeren. Denk bijvoorbeeld ook aan het aflossen van je huis of pensioensparen. En nu is er ook crowdfunding. Je hebt er vast al eens over gehoord. Crowdfunding houdt in dat iemand (een particulier of organisatie) die geld nodig heeft, zijn kredietvraag op een crowdfundingplatform plaatst. Andere mensen (particulieren of bedrijven) die geld over hebben, kunnen met zijn allen voorzien in de totaalsom en krijgen daar bijvoorbeeld goederen, aandelen of rente voor. Soms zijn dat mensen uit het eigen netwerk, maar vaak ook niet. Crowdfunding past helemaal bij de tijd van nu en bij termen als participatiemaatschappij en deeleconomie.

 

Vormen van crowdfunding

Er zijn verschillende vormen crowdfunding:

 • donatie: je geeft geld en verwacht er niets voor terug. Het gaat hier meestal om goede doelen, culturele of sociaalmaatschappelijke projecten. Een bekend platform is Voordekunst
 • natura: je investeert geld en krijgt er goederen of diensten voor terug. Een bekend platform is Kickstarter
 • aandelen: je investeert door middel van de aankoop van aandelen in het betreffende bedrijf. Bij dit soort investeringen is extra kennis van zaken (bijv. balans kunnen lezen, branchekennis e.d.) belangrijk. De opbrengsten zijn onzeker en het risico is relatief groot. Je verdient veelal pas op langere termijn terug op het moment dat het bedrijf meer waard wordt en je in staat bent je aandelen gunstig te verkopen. Een voorbeeld is Symbid. Veel ondernemers willen echter liever geen zeggenschap (aandelen) kwijt en kiezen daardoor vaker voor een lening als ze geld nodig hebben voor hun bedrijf. Overigens hoeft een ondernemer bij aandelen niet altijd zeggenschap te verliezen.
 • leningen: leningen zijn eenvoudig te begrijpen: de ene partij heeft geld nodig, de andere partij heeft geld over dat hij uitleent tegen een vooraf afgesproken rentepercentage. Er zijn twee varianten:

obligaties: je krijgt pas aan het einde van de looptijd je investering + rente terug. Een bekend platform is Crowdaboutnow

annuïtaire leningen: nadat een project is volgeschreven begint de kredietnemer meteen (maandelijks) met aflossen en rente betalingen. Voordeel hiervan voor de investeerder is dat de ondernemer gedwongen wordt van meet af aan met het aflossen van zijn lening rekening te houden. Daarnaast heeft de investeerder het voordeel dat als het bedrijf onverhoopt failliet gaat, hij toch al een deel van zijn investering terug ontvangen heeft. Particulieren kunnen op deze manier ook geld lenen en jij kunt dus investeren in zowel bedrijven als in een privé persoon die ergens geld voor nodig heeft. Het bekendste en grootste platform is Geldvoorelkaar.nl

 

Hoe maak je een keuze?

 Er zijn veel verschillende crowdfundingplatforms. Momenteel tussen de  80 en 100. Dat maakt het niet makkelijk om door de bomen het bos te  zien. Hier een aantal vragen die je kunnen helpen bij het kiezen van een  betrouwbaar platform. Hierbij ga ik er van uit dat je crowdfunding op een  zakelijke wijze inzet (om meer geld terug te ontvangen dan je ingelegd  hebt).

 

 1. Wat is de achtergrond van de oprichters van het platform. Hebben zij inzicht in de betreffende financiële markt en kunnen zij omgaan met alles wat bij crowdfunding en kredietverlening komt kijken?
 2. Is er een AFM (autoriteit financiële markten) vergunning? Deze vergunning houdt in dat o.a. de bestuurders, de werkwijze en het systeem van het platform getoetst zijn en het platform aan strenge regels voldoet ter bescherming van o.a. de investeerders. Een vergunning is vereist bij consumptief krediet.
 3. Hoeveel projecten zijn er inmiddels gefinancierd en wat is de succesrate (de kans dat een project daadwerkelijk 100% volgeschreven wordt) van het platform. Je wilt namelijk niet investeren in een project dat nooit vol komt.
 4. Past de wijze van crowdfunding bij je? Bij sommige platforms moet je bijvoorbeeld direct je inleg overmaken zonder dat je weet of het project volgeschreven gaat worden, krijg je je gehele bedrag pas na een aantal jaren terug, zijn er specifieke onderwerpen te crowdfunden (films, boeken, duurzaam) of gaat het om specifieke (aandelen) constructies.
 5. Hoe lang bestaat het platform? Met andere woorden: hebben ze veel of weinig ervaring?
 6. Hoe is het kredietbeoordelingsproces van het platform ingericht. Wordt er een uitgebreide inhoudelijke screening gedaan door ervaren kredietbeoordelaars, of juist niet en laat het platform de crowd beslissen of het een goed project is?
 7. Staat het platform over- en of onderkreditering toe? De meningen hierover zijn verdeeld. Je zou je kunnen afvragen of als iemand te weinig of juist veel meer geld ophaalt dan geprognotiseerd, of dat een goede zaak is voor het plan dat hij ingediend heeft. Overkreditering leidt bijvoorbeeld vaak, maar zeker niet altijd, tot productie- of logistieke problemen

 

Risico’s

En dan het onderwerp waar je vast al op zat te wachten: wat zijn de risico’s?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven aangezien het beleid van de verschillende platforms behoorlijk uiteenloopt. Dat maakt het voor jou als investeerder niet makkelijker. Als je rekening houdt met de bovenstaande vragen, kom je al een heel eind. Verder maakt het nogal uit wat je eigen achtergrond is. Heb je een financiële of accountancy achtergrond: dan ben je vaak beter in staat om zonder hulp verantwoorde keuzes te maken. De meeste mensen hebben echter niet zo’n achtergrond. Dat betekent dat je het beste kunt kiezen voor een platform met een gedegen aanpak, AFM vergunning en uitgebreide kredietbeoordeling zoals Geldvoorelkaar.nl, KapitaalopMaat en CollinCrowdfund waarbij de rendementen van de Geldvoorelkaar.nl projecten veelal hoger liggen dan bij een platform als Crowdaboutnow of Lendahand. Meestal investeer je om andere redenen bij dergelijke platforms. Denk hierbij aan duurzaamheid, gunfactor en maatschappij. Een vraag die aan een platform gesteld kan worden is wat het default percentage is (hoeveel projecten zijn misgelopen/failliet). Op dit moment zullen de antwoorden echter een te rooskleurig beeld geven aangezien de meeste crowdfundprojecten nog maar net gestart zijn en meestal niet binnen het eerste jaar zullen mislopen. Met een strenge kredietscreening kun je een default verwachten van gemiddeld 3-5% (gebaseerd op de informatie van Graydon). Met een minder strenge of geen screening zal dit percentage waarschijnlijk hoger liggen. Het spreekt voor zich dat je nooit moet beleggen of investeren met geld dat je eigenlijk nodig hebt. Houd er altijd rekening mee dat je (een deel) van je investering kwijt kunt raken en spreidt je gelden goed. Niet alleen over je crowdfundprojecten, maar ook over andersoortige investeringen.

 

Bedragen

Afhankelijk van de regels van het betreffende platform kun je meestal al met lage bedragen (bijv. 10,- 25, 50,- ,100,-, 500,-) investeren. Het gemiddelde bedrag per project dat mensen investeren via Geldvoorelkaar.nl is momenteel € 900,-. Dat betekent veel investeerders met € 100, maar ook investeerders met €5000,- of meer. Bij CollinCrowdfund is het hoger en bij vrijwel alle andere platforms lager. Van de AFM mag een particulier in het totaal vooralsnog maximaal € 40.000 of 100 projecten crowdfunden. Voor een bedrijf geldt deze grens niet. Deze grens zal in 2016 onder voorwaarden aangepast worden. Overheden zijn sowieso erg positief over crowdfunding. Zie daarvoor ook de uitspraken van minister Kamp en Klaas Knot van De Nederlandsche Bank.

 

Motieven om te crowdfunden

Er zijn allerlei redenen waarom iemand kan gaan crowdfunden zoals: (hoge) rendementen, onderwerp spreekt aan, bijdragen aan (lokale) economie, betrokkenheid bij kredietnemer, duurzaamheid, cultuur of innovatie en veel mensen vinden het gewoon erg leuk. CrowdFUNding! Lees hier het verhaal van Pieter zijn motieven om te investeren. Crowdfunding is echt niet alleen voor vermogende mensen. Het is juist heel laagdrempelig en zorgt ervoor dat iedereen kan investeren. Echter, voor alles geldt: eigen ervaring is het belangrijkste. Probeer het eens met een laag bedrag en bel/mail het platform als je vooraf vragen hebt. Platforms zijn gewend om praktische vragen te beantwoorden. Veel plezier en veel succes met crowdfunding!

O ja! Wil je meer weten over crowdfunding als bedrijfsfinanciering of financiering voor stichtingen of verenigingen? Of heb je mensen in je omgeving die daar mee worstelen? Deel dan dit bericht en surf naar www.crowdexperts.nl!

Antal de Waij About Antal de Waij
Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

About - Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

Plaats een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>