Platform Social Business

Ook scootmobielen kun je delen

Posted In Deeleconomie, PSB - Door Redactie op donderdag, oktober 23rd, 2014 With No Comments »
Share Button

20141021 ScootmobielAuto’s en appartementen delen begint steeds gewoner te worden. In tijden waarin gemeenten meer moeten doen met minder kwamen we op Binnenlands Bestuur een interessant initiatief van de gemeente Hengelo tegen: het delen van scootmobielen.

Kort onderzoek
De gemeente Hengelo  heeft in kaart gebracht wat het gebruik van een scootmobiel kost en onderzocht hoe vaak de scootmobiel gemiddeld gebruikt wordt. Conclusie: veel scootmobielen worden maar twee of drie keer per week gebruikt en staan dus regelmatig stil. Deze scootmobielen kunnen dus met gemak gedeeld worden.

Pilots succesvol
Inmiddels zijn er in Hengelo een paar pilots gestart waarbij 2 of 3 gebruikers samendoen met één scootmobiel. Volgens een woordvoerder van de gemeente loopt dat goed. Met nog als bijkomend voordeel dat het ook nog de sociale contacten bevordert.

Besparingspotentieel
In Hengelo maken nu zo’n 800 mensen gebruik van een scootmobiel en per scootmobiel betaalt de gemeente € 85,- per maand. Als de helft van de gebruikers een scootmobiel zou delen, is het besparingspotentieel zo’n € 17.000 per maand. Overigens kunnen de huidige gebruikers hun scootmobiel gewoon houden en geldt het delen van scootmobielen alleen voor nieuwe gebruikers. De gemeente geeft daarbij aan dat hun doel is mensen zo mobiel mogelijk te houden. Als iemand zijn of haar scootmobiel dagelijks gebruikt, kan de gemeente besluiten dat diegene de scootmobiel voor zichzelf mag behouden.
Als deze maatregel landelijk ingevoerd zou worden, gaat het ongetwijfeld over een besparing van miljoenen euro’s per jaar. Wat houdt de gemeenten tegen?

Bron

About Redactie

About -

Plaats een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>