Platform Social Business

Slimme mail-app van Google

Posted In Platforms & Software & Data, PSB - Door Redactie op donderdag, oktober 30th, 2014 With No Comments »
Share Button

20141023 Google InboxE-mail zoals we dat nu kennen werd ruim dertig jaar geleden uitgevonden. Ondanks dat de wereld sindsdien enorm is veranderd, is e-mail gewoon e-mail gebleven: aan het stokoude systeem is al die tijd bijna niets gewijzigd. De laatste jaren verschijnen er steeds meer apps die e-mail proberen te verbeteren door anders met de inbox om te gaan. Apps als Mailbox en Boxer proberen de information overload in een postvak hanteerbaar te maken. Google gaat zich nu ook nadrukkelijk met die strijd bemoeien met een nieuwe app, met de weinig onthullende naam Inbox.

Intelligentie
Inbox werkt uitsluitend met Gmail-accounts en moet een hoop intelligentie toevoegen aan e-mail. Zo worden berichten met hetzelfde thema automatisch gecategoriseerd. Ook wordt de belangrijkste informatie uit een e-mail naar boven gehaald en meteen getoond in het berichtenoverzicht. Dat geldt bijvoorbeeld voor e-mails met fotobijlages. Blijkbaar is het doel dat veel e-mails niet eens meer geopend hoeven te worden.
De app kan ook extra informatie bij een e-mail tonen, zoals het adres en telefoonnummer van een restaurant dat in het bericht wordt genoemd. Gebruikers kunnen ook aangeven dat een bepaalde e-mail op een later tijdstip nog eens onder de aandacht gebracht moet worden en naar aanleiding van berichten herinneringen instellen. Die twee functies kennen we al uit andere geavanceerde mail-apps.

Privacy
Om een app als Inbox mogelijk te maken, moeten servers van Google de mailberichten van gebruikers scannen en interpreteren. Alleen zo kan bijvoorbeeld de naam van een restaurant worden afgeleid en het telefoonnummer erbij worden gezocht. Het scannen van mailberichten is niets nieuws: Gmail is er groot mee worden. Door e-mailberichten op hun inhoud te scannen, kan Google bijpassende advertenties tonen.
Sinds een paar jaar gaat dat verder. Google’s virtuele assistent, Google Now, kan bijvoorbeeld vluchtinformatie uit e-mails vissen en vlak voor aankomst of vertrek gegevens over die vlucht tonen op een mobiele telefoon, zonder enige tussenkomst van de gebruiker.
Hoe Inbox precies omgaat met privacy, is niet duidelijk. Het ligt voor de hand dat de app gebruik gaat maken van dezelfde technologie als Google Now, maar zolang de privacyvoorwaarden niet bekend zijn gemaakt, is daar niet veel met zekerheid over te zeggen.

Op uitnodiging
De nieuwe mail-app van Google werkt niet alleen in de browser, maar is ook verkrijgbaar voor Android- en iOS-apparaten. Nog lang niet iedereen kan het gebruiken: voorlopig vereist Inbox een uitnodiging. Alleen al daarom zullen veel mensen het willen proberen, zo zagen we niet lang geleden.

Wie de app uitprobeert, behoudt overigens ook toegang tot zijn mail via het traditionele Gmail.

Bron

About Redactie

About -

Plaats een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>