Platform Social Business

Uber schendt privacy klanten via Android app

Posted In Platforms & Software & Data, PSB - Door Antal de Waij op vrijdag, november 28th, 2014 With No Comments »
Share Button

MatrixCodeGironSec heeft de Uber-app van Android doorgelicht en concludeerde dat er veel persoonlijke en privacygevoelige data van de gebruiker wordt verzameld en doorgestuurd naar de servers van Uber. Deze data wordt verzameld en verstuurd zonder dat de gebruiker daarvoor toestemming heeft gegeven. Het is aan Uber om deze data tot in de eeuwigheid te bewaren om daar ooit eens iets mee te gaan doen.

Zodra een gebruiker de Uber-app heeft geïnstalleerd, wordt de smartphone doorgelicht en gaan allerlei gegevens richting de servers Uber. Een greep uit de brij van gegevens die zoal wordt verzameld:

  • opsomming van e-mail accounts
  • gegevens van de smartphone zelf, zoals merk en model, bouwjaar, status van de accu
  • locatie van de smartphone in de tijd
  • Belhistorie, wanneer gebeld naar wie
  • MMS en SMS data-verkeer, wat verstuurd naar wie

De complete lijst is veel langer dan deze opsomming. GironSec is nu aan het onderzoeken hoeveel data Uber verzamelt via de iPhone app.

Het fenomeen van illegale dataverzameling vormt een regelrechte bedreiging voor de vrijheid van de individuele burger. Een convenant of een andere vorm van afspraken die de industrie zichzelf oplegt, is beslist afdoende. De politiek is echt aan zet en moet:

  1. het inzicht hebben dat bescherming van persoonsgegevens van groot belang is,
  2. over de kennis beschikken hierover goede wetgeving op te stellen,
  3. inzien dat handhaving van wetgeving minstens zo belangrijk is als het opstellen ervan en zich daaraan committeren,
  4. zich inzetten voor de belangen van haar burgers.

Het feit dat het niet de overheid is die deze schending rapporteert, is veelzeggend. Daarnaast blijkt de overheid in het algemeen (dossiers van Wikileaks en Edward Snowden) er zelf geen enkel probleem mee te hebben bergen data probleemloos aan andere landen af te staan. Of andere landen te laten meekijken. Sterker nog, het verzamelen van heel veel data is een doel op zich geworden. Onze eigen regering vormt daarop, helaas, geen uitzondering. Als we deze houding, dit gedrag combineren met het feit dat de industrie een enorme kennisvoorsprong heeft ten opzichte van de overheid krijgen wij als burgers later een uiterst giftige cocktail voorgeschoteld…

Bron

Antal de Waij About Antal de Waij
Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

About - Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

Plaats een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>