Platform Social Business

Zakelijke crowdfunding: hoeveel kan ik lenen?

Posted In Crowdfunding &-sourcing, Deeleconomie, PSB - Door Antal de Waij op dinsdag, februari 10th, 2015 With No Comments »
Share Button

Die vraag horen we bijna dagelijks bij crowdfundingplatforms en de enige die die vraag kan beantwoorden, ben je zelf. Dit heeft ermee te maken dat de kredietbeoordelaars van een platform uit gaan van jouw plan. Als je een starter bent dan is dat je businessplan en bij een bestaand bedrijf gaat het om je ingediende idee waar je het geld voor nodig hebt en de bijbehorende prognoses, jaarcijfers en achtergronden. Bij de grootste crowdfundingplatforms wordt tegenwoordig om een toetsing van je cijfers door je/een financieel adviseur/ accountant gevraagd.Het platform kan je desgewenst doorverwijzen naar een adviseur met crowdfundingervaring in jouw regio. Wil je een onafhankelijke doorverwijzing, dan kun je daarvoor ook bij mij terecht. Zo’n (financieel) adviseur helpt je met cijfers en onderbouwing. Daarnaast kun je er voor kiezen ook een crowdfunding consultant in te schakelen. Hij/zij kan er voor zorgen dat je succeskans optimaal is en je (marketingtechnisch) zo veel mogelijk uit je crowdfunding project haalt. Denk hierbij aan begeleiding bij hoe je de beste keuze maakt voor een platform en welke vorm van crowdfunding het meeste geschikt is voor jouw idee. Maar denk ook aan het maken van een goed strategisch- en communicatieplan. Je wilt als organisatie namelijk het liefste dat iedereen van jouw project en organisatie heeft gehoord, dat er veel mensen investeren en dat er zo veel mogelijk mensen ambassadeur worden voor jouw merk, bedrijf of stichting. Dat vergt een serieuze aanpak.

Je kunt je crowdfundingaanvraag dan ook door zowel een financieel specialist als een crowdfunding consultant laten verzorgen. Door te werken met crowdfundervaringsdeskundige adviseurs neemt de succeskans (toekenning op platform, snelle funding, veel extra aandacht)  toe en wordt de doorlooptijd veelal korter aangezien die adviseurs veelal precies weten hoe zij zaken aan moeten leveren. Kies daarom altijd voor adviseurs met aanzienlijke crowdfundingervaring!

Voorwaarden

Dus….. het bedrag dat je aanvraagt hangt altijd af van datgene waar je het voor nodig hebt. Verschillende platforms houden verschillende of zelfs geen regels aan. Over het algemeen houden de echte businesscrowdfunding platforms strenge creditrating regels aan: het is erg belangrijk om de enthousiaste kredietnemer tegen zichzelf te beschermen en daarmee natuurlijk ook de investeerders te beschermen. Over- of ondercrediteren (meer of minder ophalen dan je in je plan aangevraagd hebt)  is geen goede zaak aangezien je nou eenmaal een bepaald bedrag voor je plannen nodig en berekend hebt; niet meer en ook niet minder. Uitzonderingen hierop kunnen donatieprojecten of andere specifieke rewardprojecten zijn. Maar de meningen zijn hierover verdeeld. De Autoriteit Financiële Markten(AFM) vindt het dan ook belangrijk om zowel de geldzoekers als geldverstrekkers te beschermen. Zij zijn op dit moment bezig met nieuwe regelgeving rondom crowdfunding. .

Hoe werkt het?

Als je bij je aanvraag rekening houdt met de (annuïtaire) aflossing en je bent in staat om de lening te dragen, dan kun je deze (laten) indienen. Maak je nog geen omzet, dan zul je voor een andere variant moeten kiezen, of meer moeten lenen om aan de aflossingen te kunnen voldoen. De crowd van Nederland is inmiddels groot genoeg om € 500.000 binnen een dag te kunnen crowdfunden mits het project door de crowd als erg interessant gezien wordt en je je huiswerk goed gedaan hebt. Er zijn crowdfunding platforms waar meer dan 90% van de projecten die online gekomen zijn, binnen 4 maanden gecrowdfund wordt. Veelal gebeurt dit al in de eerste maand. Kleinere bedragen voor een zakelijke lening zijn vanaf € 5000,- zijn al mogelijk. Er zijn genoeg voorbeelden van thuiswonenden die een webshop of metselbedrijf op die manier begonnen zijn. Ben je op zoek naar een veel hoger bedrag? Dan zijn er twee mogelijkheden:

 1. Je geeft dit vooraf aan bij je aanvraag. De toegewezen kredietbeoordelaar gaat akkoord en het crowdfundbedrag wordt in verschillende opeenvolgende tranches (projecten) online gezet. Hier en hier een voorbeeld.
 2. Je past gestapelde financiering toe. De behoefte aan gestapeld financieren neemt toe en binnen enkele jaren zal dit heel gewoon zijn bij bedrijfsfinancieringen. Gestapeld financieren houdt in dat je je doelbedrag door verschillende partijen bij elkaar brengt (bijv. bancair, subsidies, Qredits, informal investors, aandelen uitgifte, crowdfunding, leasing en/of factoring). Op deze manier kun je profiteren van de voordelen van de verschillende mogelijkheden. Transparantie is belangrijk en er kan samengewerkt worden door de partijen.

Wat kan ik crowdfunden?

Nu crowdfunding uit de kinderschoenen begint te groeien, merk ik dat er vaker aanvragen voor hogere bedragen komen. Zo is naast de onderwerpen:

 • Werkkapitaal
 • Herfinanciering
 • Duurzaamheid
 • Opstart onderneming
 • Voorfinanciering voorraden
 • Verbouwing
 • Transport
 • Overige bedrijfsmiddelen
 • Overige voorzieningen

crowdfunding ook interessant geworden voor vastgoed, overname & franchise.

 

Ervaringen

Kijk hier eens naar wat ervaringen van gecrowdfunde bedrijven:

Broodje Bewust

Stoer! op 15:48

Kredietbank

Monkey Town op 8:38

Cookie Culture

Veel succes met crowdfunden!

Antal de Waij About Antal de Waij
Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

About - Antal de Waij is 30 jaar B.G. geboren (before google) en is opgerichter van social business bureau, Engagement Media. Hij is werkzaam als adviseur, consultant en docent op het gebied van social media strategie, social business, contentmarketing en ommunitymanagement. Tevens is hij medeoprichter van deeleconomie initiatief OpusFlex.com en publiceert hij regelmatig op diverse blogs.

Plaats een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>