Kant en klare wanden

Kant en klare wanden

17 september 2021 0 Door Redactie

Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen, complete wanden worden door een kraan op zijn plaats neergezet en een hele muur van een woning is direct gereed. Tijdens de bouw van het prefab element, moet er natuurlijk voor worden gezorgd dat deze voldoende belasting kan dragen en druk en trekkrachten op kan vangen. Voordat de bekisting met beton vol wordt gestort, worden er betonnetten geplaatst. Aan de hand van de berekeningen van de constructeur, wordt de diameter en de maaswijdte bepaald die moet worden gebruikt. De netten heb je in veel verschillende formaten. 

Betonnetten

Eigenschappen van een bouwstaalmat

Niet ieder bouwwerk heeft dezelfde betonnetten nodig, je kunt aanhouden hoe zwaarder de vloer of wand wordt belast hoe meer netten je nodig hebt. Maar de diameter van het betonstaal speelt ook een belangrijke rol, deze geeft ook vaak de belasting aan. Een grote diameter betekent een zware belasting, evenals een kleine maaswijdte van het net. Tijdens het plaatsen van de netten moet je er ook opletten, dat er voldoende dekking aangehouden wordt. In de regel wordt er gebruik gemaakt van afstandhouders,  om ervoor te zorgen dat het betonijzer voldoende dekking heeft in de beton.

Betonijzer in het algemeen

Naast betonnetten heb je natuurlijk nog betonijzer in andere vormen, bij een fundering wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van wapeningskorven. Vaak worden deze in de werkplaats al aan elkaar gelast, en hoeven op de bouwerij alleen nog maar geplaatst te worden. Bij kolommen van beton wordt er ook kolommen van betonstaal gemaakt, vaak wordt dan de kolom aan een paar stekken bevestigd die uit de vloer komen om er een stevig geheel van te maken. Wat er ook gestort moet worden, betonijzer is cruciaal om er een stevig bouwwerk van te maken die niet scheurt of nog erger instort op de langere termijn.