Software op maat als standaard niet past

Dit artikel gaat over software op maat. We praten dan over software die speciaal voor een klant wordt ontwikkeld. Tegenover maatwerk software staat standaard software. Die software kan nog wel gericht zijn op een bepaald gebruik en eventueel voor een bepaalde omgeving, maar niet op een zeer specifiek gebruik in een unieke omgeving. We kennen allemaal wel de softwarepakketten die worden gebruikt voor het maken van teksten en rekenbladen (spreadsheets), en op communicatie gerichte programma’s zoals voor email en chatten. Als die software goed past bij de werkwijze van de gebruikers, dan is dat natuurlijk prima. Wanneer die echter ten koste gaat van de effectiviteit en efficiëntie, dan zou het (laten) maken software op maat het overwegen waard zijn.

Werkwijze

Bij het ontwikkelen van software op maat is de inbreng van de uiteindelijke gebruikers heel belangrijk. Er wordt een analyse gemaakt van de werkwijze van de gebruikers, die wordt vertaald in een ontwerp en vervolgens in software. Het integratieniveau daarvan is heel belangrijk. We hebben het hier over gegevensverwerking. Dat betekent het inbrengen van gegevens in een systeem, die vervolgens op allerlei manieren worden gebruikt. In de praktijk betekent dat doorgaans dat gegevens van de gehele organisatie in een database worden opgeslagen. Er worden modules gemaakt voor de diverse typen gebruikers. Niet iedereen krijgt toegang tot dezelfde gegevens en in dezelfde vorm. Dat hangt van de functie binnen de organisatie af.

Voorbeelden

De kosten van software op maat zijn hoger dan van standaard software. Je zult daarom maatwerk-software wat eerder aantreffen bij grote organisaties. Ook de uniekheid van de organisatie speelt een rol. Een voorbeeld is een organisatie als de douane. Dat is een grote, complexe en unieke organisatie, die bovendien zeer geografisch gespreid is. De beschikbaarheid van de gegevens speelt een zeer belangrijk rol en ook natuurlijk de gegevensbeveiliging. Ook bij particuliere bedrijven vind je vergelijkbare situaties. Denk maar aan de banken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *