Wat is Kaizen?

20 januari 2021 0 Door Redactie

Kaizen is een Lean-productietool die de kwaliteit, productiviteit, veiligheid en werkcultuur verbetert. Kaizen richt zich op het toepassen van kleine, dagelijkse veranderingen die in de loop van de tijd tot grote verbeteringen leiden. Kaizen dook voor het eerst op tijdens de poging om Japan na de Tweede Wereldoorlog te herbouwen. Destijds werkten verschillende Amerikaanse bedrijfsadviseurs samen met Japanse bedrijven om de productie te verbeteren. De samenwerking resulteerde in de ontwikkeling van verschillende nieuwe managementtechnieken, waaronder Kaizen.

Japanse vertaling

Kaizen (改善) komt van twee Japanse woorden: Kai (verbetering) en Zen (goed), wat zich vertaalt naar “continue verbetering”. In het bedrijfsleven verwijst Kaizen naar activiteiten die continu alle functies verbeteren en waarbij alle medewerkers betrokken zijn, van de CEO tot de lopende bandmedewerkers. De kracht van Kaizen is dat alle werknemers deelnemen en suggesties doen om het bedrijf te verbeteren. Het doel van Kaizen gaat verder dan alleen productiviteitsverbetering. Als het correct wordt uitgevoerd, humaniseert het proces de werkplek, elimineert het overdreven hard werken en leert het mensen hoe ze verspilling in bedrijfsprocessen kunnen herkennen en elimineren.

De filosofie

De Kaizen-filosofie stelt dat onze manier van leven – of het nu ons beroepsleven, ons sociale leven, ons gezinsleven is – het verdient om voortdurend te worden verbeterd. Kaizen gaat over het realiseren van verbeteringen door kleine stappen te nemen in plaats van ingrijpende, rigoureuze veranderingen. Hoewel de verbeteringen onder Kaizen klein en incrementeel zijn, levert het proces in de loop van de tijd dramatische resultaten op. Bovendien is Kaizen een risicovolle en goedkope aanpak. Het gaat om procesverbeteringen die geen grote kapitaalinvestering vereisen. Als gevolg hiervan moedigt Kaizen werknemers aan om te experimenteren en nieuwe ideeën uit te proberen. Als een idee niet werkt, kunnen ze de wijzigingen altijd ongedaan maken zonder grote kosten te maken.